DESCRIEREA PROIECTULUI

Consiliul Judeţean Bihor urmăreşte dezvoltarea şi îmbunătăţirea serviciilor medicale prin construirea a două centre medicale de urgenţă în zona montană în: Padiş şi Stâna de Vale care vor fi coordonate de Serviciul Judeţean Salvamont Salvaspeo Bihor. Centrele vor fi dotate cu două autovehicule de teren, vehicule pentru asigurarea capacității de transport în teren al echipajelor de intervenție ale SJSSBH și a capacității de evacuare a victimelor accidentelor; echipamente medicale pentru asigurarea acordării în teren a primului ajutor calificat turiștilor accidentați și bolnavilor, inclusiv imobilizarea acestora în vederea transportului; echipamente de comunicații, navigație și IT pentru asigurarea cadrului operativ de intervenție; precum și echipamentul tehnic specific pentru intervenții de salvare montană și speologică utilizat de membrii echipelor care vor efectua serviciul de asistență/ permanență în bază. Totodată, se urmărește îmbunătățirea serviciilor medicale și de salvare prin achiziția de echipamente medicale de căutare-salvare care vor fi date în folosință gratuită către partenerul asociat I.S.U. ”Crișana” Bihor, Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare Bihor fiind singura structură din Județul Bihor care dispune de resursele umane competente profesional pentru folosirea unei astfel de aparaturi.

Autoguvernarea Locală Berettyóújfalu va dota cu echipamente medicale un centru medical de recuperare și  reabilitare pentru pacienţi, în cadrul spitalului Gróf Tisza István.

Municipiul Oradea va implementa sistemul de telemedicină (toate unitățile medicale din proiect vor fi interconectate la rețeaua de telemedicină) şi va echipa Spitalul Judeţean de Urgenţă Oradea și Spitalul Clinic Municipal „Gavril Curteanu” cu anumite aparate medicale: două aparate de radiografie digitală, două aparate Laringoscop video cu ecran LCD și stocare date, un aparat Angiograf un aparat CT Urgență, un aparat Scintigraf CT pentru diagnosticele oncologice și endocrine și se va dota o secție ATI cu 10 paturi. 

Municipiul Marghita, Municipiul Salonta, Orașul Aleşd şi Municipiul Beiuş vor achiziţiona pentru spitalele locale câte două aparate de ecografie şi câte un aparat de radiografie digitală.

Universitatea din Oradea prin Facultatea de Medicină şi Farmacie va reconstrui o clădire pentru înfiinţarea Centrului de formare continuă de abilităţi practice în domeniul sănătăţii.

Rezultatele proiectului:

Crearea unor facilități pentru intervenție medicală rapidă în condiții optime, în situații de urgență, în zona montană a județului Bihor și scurtarea timpilor de intervenție;

Utilizarea eficientă a resurselor și creșterea perioadei de folosință a acestora;

Creșterea numărului de cazuri (îmbolnăviri de cancer) ce vor fi tratate;

Personal medical pregătit spre a face față provocărilor datorită schimbărilor continue și instruire constantă.

Perioada de implementare a proiectului:
01.08.2019 – 31.07.2022

Sari la conținut